Vína k sumci
Sumec velký, známý také jako catfish, je největší sladkovodní rybou. Přestože hojně obývá východní Evropu, lze ho najít i ve střední Evropě až po východní Francii. Teplo milující sumci žijí dlouho, obvykle 20 až 40 let, a preferují pomalu tekoucí velké řeky nebo nádrže s bahnitým dnem, kde rostou vodní rostliny. Maso sumce je pevné a obsahuje poměrně velké množství tuku, ale je lehce stravitelné a cenným zdrojem bílkovin. Je bohaté na nenasycené mastné kyseliny a dodává organismu vitaminy A, D a skupiny B. Během období tření se kvalita masa sezónně mění a stává se tučnějším. Jednou z velkých výhod sumčího masa je absence šupin a minimální množství kostí. Díky vyššímu obsahu tuku je ideální pro tepelnou úpravu při vyšších teplotách, jako je smažení nebo grilování, kdy se část tuku vypéká, ale maso zůstává velmi šťavnaté. Mladší a menší sumce lze pošírovat nebo dusit. Sumčí maso chutná výtečně v klasickém trojobalu, v pivním těstíčku nebo s bylinkovou krustou. Je také skvělé pro přípravu rybích polévek, jako je slavná maďarská rybí polévka halászlé, kde spolu s kaprem tvoří neodmyslitelnou součást. Můžete také naložit sumce na kyselo a použít ho pro různé saláty. Uzený sumec pak patří mezi rybí delikatesy.