Vína k sýrovým špeclím
Jednoduchý těstovinový pokrm, který kombinuje těstoviny spätzle s krémovou směsí taveného sýra. Těstoviny nebo nudle se také nazývají knöpfle, což znamená malé knoflíky a připravují se z vajec, mouky, mléka nebo vody a koření, jako je sůl, pepř a (někdy) muškátový oříšek, zatímco käse označuje směs taveného sýra, která je obvykle kombinací dvou nebo více druhů sýra, jako je Edam, Gouda, Fontina, Gruyère, Appenzeller nebo Ementál. Nudlová směs se obvykle protlačuje speciálně upravenou lžící nebo cedníkem přímo do vroucí osolené vody a vaří se, dokud není hotová, a teprve poté se smíchá s taveným sýrem. Pokrm, který se také označuje jako käsknöpfle, se obvykle podává s dalším strouhaným sýrem a karamelizovanou cibulkou na povrchu a mezi typické přílohy patří jablečná omáčka, bramborový salát a čerstvé zelené saláty. Verze tohoto pokrmu se tradičně konzumují v jižním Německu, Švábsku, Rakousku a Lichtenštejnsku, typickým pokrmem je také ve Švýcarsku, Maďarsku, Alsasku, Moselle a jižním Tyrolsku. Nevíte-li s jakými víny párovat käsespätzle - nevadí, připravili jsme je pro vás...