Vína k sýru Gruyère
Gruyère je vařený a lisovaný sýr ze syrového kravského mléka. Na povrchu má sýr zrnitou žlutou až hnědou kůru, zatímco uvnitř má barvu slonové kosti až světle žlutou. Švýcarská verze (AOP), tvrdý sýr slané a oříškové chuti, obvykle nemá žádné otvory, zatímco francouzská verze (IGP) je musí mít, a to ve velikosti od hrášku po třešeň. Sýr Gruyère musí zrát nejméně 120 dní ve sklepích, aby se rozvinula jemná vůně karamelizovaných jablek, lískových oříšků a hnědého másla. Dobře se rozpouští, takže je ideální do klasických fondue, případně se krájí na plátky a konzumuje samostatně a ve spojení se sklenkou lehkého červeného vína. Vlašské ořechy a zauzený speck jsou také skvělými přílohami.
Řazení produktů
360 položek celkem