Vína k Taleggio
Tento sýr z kravského mléka s jemnou příchutí má měkkou a krémovou strukturu, výraznou vůni a ovocnou chuť. Jeho tenká kůrka má růžovou až oranžovou barvu a během stárnutí se na ní může objevit jedlá plíseň. Taleggio se vyrábí ve čtvercových blocích a má štiplavé aroma, které se stárnutím sýra zvýrazňuje. Ačkoli se Taleggio může jíst samostatně, používá se díky svým lahodným tavicím vlastnostem také při vaření. Sýr Taleggio je historicky spojen s alpským údolím Val Taleggio, od něhož je odvozen jeho název, a existuje již od římských dob. Až do konce 19. století se vyráběl výhradně v údolí Val Taleggio, ale v současnosti se vyrábí v sousedních severoitalských regionech Lombardie, Piemonte a v okolí provincie Treviso v regionu Veneto. Zrání probíhá v chladném a vlhkém prostředí, během něhož se kůra musí ošetřovat vodou a solí. Po 40 dnech je sýr Taleggio připraven ke konzumaci.