Vína k Tapenádě
Tato aromatická pomazánka se připravuje z černých nebo zelených oliv. Originální recept obsahuje čtyři základní středomořské ingredience - nasekané olivy, ančovičky, kapary a olivový olej - v kombinaci s dalšími přísadami a kořením, které tvoří hustou a voňavou pomazánku. Ačkoli je často označována jako provensálská, původně ji vymyslel v roce 1880 šéfkuchař Meynier v marseillské restauraci La Maison Dorée, zatímco první recept pochází z roku 1897, kdy byl publikován v knize Jeana-Baptista Reboula La Cuisinière Provençale. Dříve se tapenáda připravovala v hmoždíři, dnes ji lze snadno připravit v kuchyňském robotu. Přestože se k přípravě používají jednoduché ingredience a domácí příprava je rychlá, hotové tapenády lze najít v supermarketech po celém světě. Francouzské restaurace ji obvykle podávají jako předkrm s teplou křupavou bagetou. Někdy se také používá jako omáčka k namáčení krekrů, různé zeleniny nebo chlebových tyčinek. Nevíte-li s jakými víny párovat tapenádu - nevadí, připravili jsme je pro vás...