Vína k Tempehu
Tempeh je všestranný veganský produkt, který obsahuje tolik bílkovin jako maso. Tento fermentovaný sójový "nesýr" pochází z indonéského ostrova Jáva. Původně byl tempeh vedlejším produktem tofu, které na Jávu přivezli v 17. století čínští přistěhovalci, a poprvé byl objeven náhodou, když vyřazené sójové boby z procesu výroby tofu začaly samovolně kvasit. Dnes ho lze koupit prakticky v každém obchodě se zdravými potravinami spolu s dalšími bezkrevnými atrapami masa. Tempeh je jako surovina velmi všestranný. Ačkoli se dá jíst jen tak, má lehce oříškovou chuť, takže se často přidává do jiných pokrmů. Díky své neobvyklé a pevné konzistenci se často používá jako náhrada masa. Způsobů přípravy tempehu je celá řada: může se grilovat nebo smažit, ale také přidávat do dušených jídel nebo pokrmů podobných kari. Díky své vysoké výživové hodnotě se často přidává do salátů a sendvičů, kde doplňuje bílkoviny. Marinování tempehu ve slaném nálevu, olivovém oleji nebo různých omáčkách mu umožňuje přijímat různé chutě a přizpůsobit se každé kuchyni.