Vína k tilápii
Tilápie nilská, známá také jako okounovec nilský (Oreochromis niloticus), je sladkovodní ryba původem z Afriky, ale díky své adaptabilitě a nenáročnosti na prostředí, se vyskytuje na všech kontinentech. I když se v akvakulturách chová mnoho těchto ryb, jejich počet tam převažuje nad přirozeným výskytem. Největším producentem tilápie je Čína, ale část poptávky na tuzemských trzích uspokojují i země jako Polsko, Brazílie nebo i Česká republika. Maso tilápie poskytuje pevné bílé maso s lehce nasládlou chutí, což je jedním z důvodů, proč je tolik oblíbené. Lidé ocení také fakt, že je maso téměř bez kostí. Díky vyššímu obsahu tuku než u jiných bílých ryb si tilápie po tepelné úpravě uchovává svou šťavnatost a bohatou chuť. Kuchyně nabízí mnoho způsobů, jak tuto rybu připravit. Můžete ji osmahnout v trojobalu nebo těstíčku, opéct na pánvi nebo ji pošírovat. Skvěle se hodí do zapečených jídel a rybích polévek. Pokud máte rádi celou rybu, můžete ji upéct nebo na ni zvolit grilování. Často se také tilápie před úpravou plní různými ingrediencemi, jako je citron, čerstvé bylinky nebo jemně nakrájená zelenina, aby se zdůraznila její chuť.