Vína k Tiramisù
Přestože tiramisù je vlastně poměrně nedávný vynález, má tento dezert z kávou namočených dámských prstů proložených krémem z mascarpone mezi italskými dezerty kultovní postavení. Jeho název pochází z italského výrazu tirami sù, který doslova znamená "zvedni mě" a odkazuje na povznášející účinky cukru, likéru a kávy. O původu tiramisù se vedou velké spory mezi regiony Veneto a Friuli-Venezia Giulia, ale často se uvádí, že první byl vyroben v Benátsku na počátku 60. let 20. století. Nejstarší doložený recept na tiramisù (zajímavé je, že bez alkoholu!) byl otištěn v jarním vydání časopisu Vin Veneto v roce 1981 v článku o dezertech na bázi kávy, který napsal Giuseppe Maffioli, známý kritik jídla a člen Italské akademie kuchyně. V srpnu 2017 však bylo tiramisu z Friuli-Venezia Giulia oficiálně zařazeno na seznam tradičních regionálních pokrmů, ale v listopadu 2017 vyhrál mistrovství světa v přípravě tiramisu jeden z místních obyvatel Benátska, takže podmínky jsou opět poněkud vyrovnané. Bez ohledu na tyto spory by dokonalé tiramisù mělo vždy přinést pořádný kofeinový nářez z dávky silného espressa, zatímco brandy obohacené vínem Marsala dodá příjemný sladký vzruch. V roce 2021 zemřel Ado Campeol, majitel restaurace, o níž se má za to, že v ní bylo tiramisù vynalezeno.