Vína k Tortellinám ve vývaru
Jedním z nejtypičtějších boloňských těstovinových pokrmů jsou tortellini in brodo, což jsou malé "taštičky" těstovin plněné masem, které se podávají ve zlatavém vývaru z kapouna, někdy s přídavkem strouhaného sýra Parmigiano Reggiano. Podle oficiálního receptu se těsto připravuje z vajec a mouky a náplň z vepřové panenky, šunky prosciutto, mortadely, parmazánu, vajec a muškátového oříšku. Vaření ve vývaru navíc zvýrazní chuť tohoto dokonalého jídla, které bylo dříve kvůli časově náročné přípravě vyhrazeno pouze pro slavnostní příležitosti, jako jsou Vánoce. Dnes jsou čerstvě připravené tortellini běžnou součástí boloňské gastronomické nabídky a místní obyvatelé si tyto výjimečné chutě raději vychutnávají v jednoduché polévce, než aby je zahalovali do těžkých krémových omáček.