Vína k Uherskému salámu
Budapesti téliszalámi je uzená a sušená klobása válcovitého tvaru, která se vyrábí z vepřového masa a vepřového sádla z vykastrovaných samců prasat a nekrmivých samic starších jednoho roku. Vnější strana klobásy je pokryta ušlechtilou bílošedou až bílou plísní, která je důsledkem vlhkého vzduchu v blízkosti Dunaje. Klobása má výraznou chuť koření, bílého pepře a sladké papriky. Snadno se krájí a plátky vypadají jako mozaika světle hnědého nebo červeného masa a světle bílých kousků tuku. Její konzistence je krémová, jemná a rozplývá se v ústech. Klobása musí zrát nejméně 90 dní a poté se prodává buď vcelku, nebo nakrájená na plátky a zabalená ve vakuových obalech. Tento výrobek se vyrábí v Budapešti a okolí a v minulosti se vyráběl pouze v zimě, odtud název téliszalámi (zimní salám). U nás jej známe jako uherský salám.