Vína k vietnamské kuchyni
Vietnamská kuchyně je jednou z nejzajímavějších a nejchutnějších kuchyní na světě, která odráží bohatou historii a kulturní rozmanitost této země. Vietnamská kuchyně je plná výrazných chutí a čerstvých surovin, které dávají vzniknout unikátním pokrmům plným barev a vůní. Historie vietnamské kuchyně sahá tisíce let do minulosti a byla ovlivněna mnoha kulturami a tradicemi. Vlivy čínské, francouzské a thajské kuchyně se promítly do vietnamských jídel a vytvořily zajímavou kombinaci chutí. Jedním z nejznámějších jídel vietnamské kuchyně je pho, což je polévka z hovězího masa nebo kuřecího masa, nudlí a aromatických bylinek, která se podává s fazolovými klíčky, koriandrem a limetkou. Pho je oblíbené nejen u Vietnamců, ale také po celém světě. Dalším ikonickým jídlem je bun cha, což je pokrm s grilovaným vepřovým masem, podávaným s nudlemi, bylinkami a omáčkou nuoc cham. Bun cha je oblíbené zejména v hlavním městě Hanoj a je symbolem místní kuchyně. Vietnamská kuchyně je také proslulá svými čerstvými jídly, jako jsou goi cuon, což jsou čerstvé rolky z rýžového papíru plněné bylinkami, zeleninou, krevetami a masem. Tyto rolky se podávají s omáčkou na bázi rybí omáčky a oříšků. Vietnamská kuchyně je také spojena s kulturními tradicemi a rodinnými oslavami, jako jsou svátky a svatby. Vaření a sdílení jídel má v Vietnamu zvláštní místo a je to příležitost, kdy se rodina a přátelé shromažďují a těší se z chutí a vůní místních specialit.