Vína k Vincisgrassi
Vinciscgrassi je tradiční italské těstovinové jídlo pocházející z oblasti Marche. Tento vícevrstvý zapečený pokrm z lasagní nemá přesný recept, protože každý kuchař a každá místní kuchyně si připravuje svou vlastní verzi. Většina verzí vincisgrassi však kromě plátů těstovin lasagne obsahuje bešamelovou omáčku a ragú, které obsahuje pancettu, prosciutto crudo, cibuli, česnek, celer, mrkev, bílé víno, rajčatový protlak a kuřecí vnitřnosti. Existují také verze s přidaným mletým masem, mozkem, bachory a kuřecími játry. Po sestavení a posypání strouhaným parmezánem se vincisgrassi pomalu peče v troubě, dokud povrch nezezlátne. Pokrm je údajně pojmenován po rakouském knížeti Alfredu zu Windisgrätz, který v roce 1799 velel vojskům okupujícím Anconu.