Vína k Weißwürste

Bílá klobása je proslulou specialitou města Mnichova, kterou v roce 1857 vynalezl řezník Sepp Moser. Pracoval v restauraci vedle svého řeznictví a použil poslední tlusté kůže z klobás, které se používaly k výrobě běžných klobás. Aby problém vyřešil, rozhodl se pro tenké kůže. Při výrobě klobásy se obával, že se při opékání roztrhnou, a tak je vložil do horké vody a vařil je 10 minut. Poté, co uvařené klobásy naservíroval hostům, si nový pokrm pochvalovali a Weisswurst byl na světě. Klobásy se skládají ze směsi vepřového, telecího a vepřového sádla, ochucené petrželkou, pepřem, citronem a solí. Dnes jsou klobásy nejoblíbenější v jižním Německu a patří k nejkonzumovanějším položkám na Oktoberfestu. V restauracích se Weisswurst podává vždy teplý, obvykle s preclíky a ideálně s hořčicí Hausmacher Senf značky Händlmaier, pokud však není k dispozici originální hořčice značky Händlmeier, může se podávat s jinými druhy bavorské sladké hořčice. Střevo klobásy není určeno ke konzumaci, proto se klobásy často krájejí podélně a střevo se loupe. Zajímavostí je, že v Bavorsku je považováno za tabu jíst Weisswurst po poledni. Tato tradice pochází z minulosti, kdy se klobásy vyráběly čerstvé a měly se co nejrychleji zkonzumovat.

Řazení produktů

360 položek celkem

Výpis produktů

hibernal 2024
280 Kč / ks
01007051
SZ 2024 01007052
Just secco! 2023 rosé  Vinařství Šílová 01007056
RULANDSKÉ SEDE (2)
280 Kč / ks
01007059

Ovládací prvky výpisu

360 položek celkem