Vína k Wonton knedlíčkům
Wontony, často označované jako čínské ravioli, jsou různé tenké knedlíčky s masovou, mořskou nebo zeleninovou náplní uzavřené v jemných obalech z pšeničného těsta. Mnohé zdroje uvádějí, že původ wontonů sahá až do období dynastie Han, kdy se připravovaly při čínských rituálech uctívání předků jako obětiny duchům zemřelých. Na sklonku éry Han, přibližně v roce 220 n. l., severočínští zemědělci, kteří dlouho pěstovali pšenici, zjistili, že mohou toto obilí rozemlít na mouku a uhníst ji s vodou. Z této praxe vznikl celý svět nových pokrmů známých jako bing, což byl souhrnný název pro chléb vařený v páře, grilované placky, nudle a různé knedlíčky. Tyto pokrmy se brzy staly tak oblíbenými, že se prodávaly kdekoli od prodavačů jídla na říčních lodích až po ulice a pochutnávala si na nich jak královská rodina, tak prostý lid. Postupem času se wontony vyvinuly a rozšířily ze severní Číny do celé země i mimo ni. Tradičně se připravovaly během svátku zimního slunovratu, vařily se v kuřecím vývaru, dokud nebyly téměř průsvitné, a podávaly se jako hřejivá polévka, obvykle ochucená bílým pepřem, sezamem a ústřicovým olejem. Dnes jsou wontony k dostání v mnoha variantách.