Vína k Yakitori
Yakitori je japonské grilované kuře, na které se kousky kuřecího masa napichují na zvláštní druh špejle zvaný kushi (může být ocelová nebo bambusová) a poté se tradičně grilují na dřevěném uhlí. V závislosti na druhu kuřete a způsobu přípravy existují různé druhy tohoto pokrmu. Důležitým krokem při přípravě yakitori je ochucení, a to buď slané, nebo slano-sladké, které se může provádět během grilování nebo po něm. Slané koření je pouze sůl, která může být někdy kombinována s pepřem, zatímco slané sladké koření je vlastně tare omáčka vyrobená z mirinu, sójové omáčky, saké a cukru. Současné verze yakitori se poprvé objevily v 19. století za éry Meidži, ale jakmile se v 50. letech 20. století stalo kuřecí maso hojně dostupné, popularita kuřecího masa na špejli prudce vzrostla a pokrm se stal masově oblíbeným. V Japonsku lze yakitori zakoupit ve specializovaných obchodech s yakitori zvaných yakitori-ya, ale často se podává také v japonských gastropubech známých jako izakaya. Protože je příprava kuřecího masa na špejli velmi snadná, a navíc je přenosné, je také oblíbeným pouličním jídlem prodávaným v yatai, malých japonských stáncích s jídlem.