Vína k zajíci
Zajíc polní je samotářské zvíře a často vyhledává potravu v noci. Jeho maso má výraznou zvěřinovou chuť a je oblíbenou položkou sezonních menu. Charakteristickými znaky zaječího masa jsou tmavá červenohnědá barva a výrazné aroma. Je to křehké, jemně vláknité maso, které je na povrchu pokryté tenkou blánou a tukem. Před tepelnou úpravou je třeba odstranit tuto blánu a tuk. Nejchutnější maso poskytují kusy, které pocházejí od zaječat starých do jednoho roku. Mladší zaječata poskytují jemnější a křehčí maso, které je oblíbené pro svou kvalitu. Zaječí maso je vhodné pro různé druhy kuchyňských úprav. Patří k nejoblíbenějším částem hřbet a stehna. Tradičně se podává na smetaně nebo nadivoko s různou zeleninou a kořením. Oblíbenou variantou je také zaječí maso načerno, tedy připravené se sladkokyselou švestkovou omáčkou. Zaječí filety ze hřbetu jsou skvělé na minutkovou úpravu, a maso ze žebírek a pupku lze využít při přípravě guláše nebo ragú. Celkově je zaječí maso ceněnou surovinou, kterou lze v kuchyni uplatnit v mnoha různých podobách.