Vína k zelenému curry
Kaeng khiao wan je tradiční thajský název pro ohnivé zelené kari (v angličtině jako Green Curry). Ačkoli se název překládá jako sladké zelené kari, odkazuje pouze na barvu, která je známá jako zelená. Thajské zelené kari je pokrm založený na voňavých a ostrých zelených chilli papričkách, které do Thajska přivezli portugalští misionáři v 16. století. Čerstvé chilli se rozemelou na pastu a smíchají se s přísadami, jako je galangal, krevetová pasta, citronová tráva, česnek, kurkuma, koriandr, kafrové listy a celá zrnka pepře. Pasta je srdcem každého zeleného kari, základem, který určuje výslednou chuť pokrmu. Další nezbytnou ingrediencí je kokosové mléko, které dokonale vyvažuje pálivost zeleného chilli, ale dodává také krémovitost a jemnou sladkost. Ačkoli zelenou pastu lze snadno sehnat ve specializovaných obchodech i běžných supermarketech, čerstvost ingrediencí je u zeleného kari klíčová, proto se doporučuje používat vždy čerstvé koření, které by mělo být rozemleté v hmoždíři. Další přísady do zeleného kari jsou velmi univerzální. Obvykle obsahují maso nebo mořské plody a různé druhy zeleniny. Při podávání se pokrm zdobí nakrájenými zelenými chilli papričkami a čerstvými kafrovými listy. Jako příloha se často podává obyčejná dušená rýže, voňavá jasmínová rýže, tradiční rýžové nudle a smažená zelenina. Zelené kari je pokrm, který pochází ze středního Thajska, ale v současnosti je považován za jedno z typických thajských jídel. Najdete ho ve špičkových restauracích i místních jídelnách po celé zemi. Nevíte-li s jakými víny párovat zelené kari - nevadí, připravili jsme je pro vás...