Vína ke břitkám
Břitka atlantská, také známá jako Atlantic razor clam nebo Atlantic jack-knife clam, původně pochází z amerických a mexických vod v severní části Atlantického oceánu od Kanady k Jižní Karolíně. Pravděpodobně byla zavlečena do Evropy pomocí lodí. Tito měkkýši obývají písčité nebo bahnité dno a dokážou se s překvapivou rychlostí zavrtávat do hloubky až 70 cm (1 cm za vteřinu). Jejich pohyb dokonce inspiroval vědce z Massachusetts Institute of Technology k vývoji robotických kotev. Hlavní sezona pro sběr břitky atlantské trvá od července do září. Břitka atlantská má pevné, bílé a nasládlé maso, které je vynikající grilované, pečené na plechu společně s lasturami, vařené v páře, dušené nebo smažené na másle. Taktéž lze břitky použít do omáček pro těstoviny. Výborně si rozumí s různými přísadami, jako jsou česnek, špagetová tykev, šalotka nebo bazalka, a poskytují výborné chuťové kombinace.