Vína ke Cannolli
Tyto dekadentní, křupavé smažené trubičky plněné šťavnatým sýrovým krémem ricotta jsou pravděpodobně jedním z nejznámějších sicilských dezertů mimo Itálii. Předpokládá se, že cannoli vznikly v okolí Palerma v 9. století, kdy byla Sicílie pod arabskou nadvládou. Podle legendy je původně připravovaly ženy ze starobylého města Qal'at al-Nisā' (doslova hrad žen), dnešní Caltanissetty, které v té době sloužilo jako harém saracénského emíra. Později se recept nějakým způsobem dostal do klášterů v Palermu, kde jeptišky připravovaly tento bohatý dezert v období karnevalu. Cannoli od té doby urazily dlouhou cestu a staly se neuvěřitelně populární nejen v celé Itálii, ale také v Severní Americe, kam je koncem 19. století přivezli sicilští přistěhovalci. Navíc díky jedné z nejslavnějších hlášek z filmu Kmotr - "Polož pistoli. Vezmi si cannoli." - získal tento dezert koncem 70. let 20. století skutečně kultovní status. Ačkoli lidé ve Spojených státech znají různé varianty tohoto klasického receptu, na Sicílii se cannoli stále připravují tradičnějším způsobem. Název je odvozen od canny, rákosu, který se rozřezává na části a používá se jako forma na smažení těstových korpusů, i když dnes cannu většinou nahradily kovové válce. V neposlední řadě se cannoli plní vždy až těsně před podáváním, aby se zabránilo jejich rozmočení, což zajišťuje dokonalý pocit křupavosti na krémové náplni.