Vína ke Caponatě
Ačkoli se připravuje v celé jižní Itálii, je chutná caponata typickým sicilským zeleninovým pokrmem, jehož počátky sahají až do počátku 18. století. Dnes existuje více než 30 různých receptů na caponatu, které úžasně využívají bohatou úrodu lilků a rajčat z pozdního léta. Kapary, olivy, cibule a celer dodávají tomuto jemně pikantnímu pokrmu povzbuzující chuť a s dalšími přísadami, jako jsou piniové oříšky, rozinky, mandle a papriky friggitello, se barevná caponata snadno stane nádherným ztělesněním pravé sicilské esence. Poté, co se zelenina po jedné osmaží, dochutí se špetkou cukru a dusí se v octu, který se pomalu rozplývá v pikantní směsici sladkokyselých chutí. Caponatu si můžete vychutnat ještě teplou, jako přílohu k různým pokrmům z masa, drůbeže a mořských plodů, nebo ji můžete podávat na rigatoni či ziti jako syté těstovinové jídlo. Na Sicílii se caponata obvykle uchovává několik dní po uvaření, aby se prohloubila její chuť, a poté se nejčastěji podává jako studené antipasto na křupavé bruschettě nebo spolu se sfincione Palermitano - sicilským chlebem focaccia.