Vína ke Comté
Comté je velký tvrdý sýr z nepasterizovaného kravského mléka s minimálně 45 % tuku a lisovanou vařenou hmotou. Každé kolo sýra je jedinečné s mnoha chuťovými variacemi, které se mohou pohybovat od mléčných, kořeněných, pražených až po ovocné, máslové nebo rostlinné, což je dáno tím, že mléko, z něhož se vyrábí, musí být okamžitě použito. Vyrábí se v masivu Jura v jeskyních departementů Doubs, Jura a Haute-Saône ve Francii. Doba zrání trvá nejméně 120 dní a během procesu se pravidelně obrací a drhne. Comté má také sezónní známku, jako je zimní, letní, horské nebo rovinné Comté. Sýr má krémovou konzistenci a lze jej krájet na plátky, strouhat nebo krájet na kostičky. Snadno se také rozpouští a nejlépe se snoubí se sherry a červenými víny nebo se může rozpouštět ve fondue.