Vína ke Currywurstu
Žádné jiné jídlo v Německu není tak známé jako currywurst, pouliční občerstvení, které se stalo neodmyslitelnou součástí německého kulinářského dědictví. Pokrm se skládá ze dvou základních částí - vařené a následně smažené klobásy, která se podává vcelku nebo nakrájená na plátky, a jemné a bohaté rajčatové omáčky s kari kořením. S porcí hranolek nebo rohlíkem se pokrm obvykle lehce popráší žlutým kari. Pro přípravu currywurstu se používá celá řada klobás, ale nejčastěji se používá známá německá klobása bratwurst. Skutečnou hvězdou tohoto pokrmu je omáčka připomínající omáčku, která se připravuje z protlaku z rajčat a přidává se do ní aromatické kari. Obliba currywurstu v Německu vyvolala řadu legend o jeho původu. I když se někdy jako místo jeho zrodu uvádí Hamburk, nejčastěji se s vynálezem tohoto lahodného pokrmu spojuje Berlín. Nejznámější legenda vypráví o Hertě Heuwerové, místní obyvatelce Berlína, která je všeobecně považována za vynálezkyni směsi rajčat a kari. V roce 1949, uprostřed druhé světové války, bylo mnoho surovin těžko k dostání a život byl těžký. Díky Hertiným vyjednávacím schopnostem se jí však podařilo sehnat těžko dostupnou ingredienci - britský žlutý kari prášek. Ten pak smíchala s protlakem z rajčat a dalším kořením a vytvořila základní omáčku, kterou podávala s nakrájenou klobásou. Pokrm měl okamžitý úspěch. Herta si svůj výtvor nechala patentovat a původní recept nikdy neprozradila. Později, když popularita currywurstu vzrostla, se po celém Berlíně a zbytku Německa objevilo mnoho jeho druhů. Žádný z nich není stejný a každý místní obyvatel má svůj oblíbený styl a oblíbené místo, kde se currywurst připravuje. Němci si tento rychlý pokrm oblíbili natolik, že na jeho počest dokonce vybudovali muzeum. Muzeum Currywurst se nachází v Berlíně a nabízí pohled do historie legendárního currywurstu a také podrobný přehled mnoha druhů, způsobů přípravy a možností servírování tohoto slavného pokrmu. Nevíte-li s jakými víny párovat currywurst - nevadí, připravili jsme je pro vás...