Vína ke Grissini
Grissini jsou tradiční italské tyčinky, které pocházejí z Turína v regionu Piemonte na severozápadě Itálie. Jedná se o křupavý, tenký, suchý chléb, který může být navíc ochucen rozmarýnem, sezamovými semínky, cibulí nebo parmazánem. Počátky Grissini sahají až do 17. století, kdy byly vynalezeny jako lék na zdravotní problémy savojského vévody Vittoria Amedea II. Protože měl vévoda problémy s trávením, nařídil lékař Antonio Brunero, turínský pekař, aby připravil jídlo, které by vévoda snadno strávil. Brunero zadělal těsto na ghersu, tradiční turínský chléb, a natáhl ho na dlouhé tenké proužky. Když vévoda upečený výrobek zkonzumoval, byl prohlášen za velmi úspěšný a stal se oblíbenou svačinou po celé Itálii. Dnes se grissini podávají na řadu způsobů a snadno je najdeme ve většině italských restaurací, kde se hostům podávají před hlavním jídlem, a to buď samotné, nebo zabalené v prosciuttu jako předkrm.