Vína ke Kaiserschmarrn
Tento vídeňský dezert, známý také jako císařská kaše, lze popsat jako nadýchanou, lehce karamelizovanou míchanou palačinku. Podle legendy byl kaiserschmarrn oblíbeným dezertem císaře Františka Josefa I., po němž byl pojmenován. Tradičně se podává buď se švestkovým kompotem (zwetschkenröster), nebo s velkou lžící jablečné, hruškové nebo jahodové zavařeniny. Bohatě posypaný moučkovým cukrem je kaiserschmarrn dokonalým pohodlným jídlem, které se hodí i pro císaře, a bezpochyby jedním z nejlepších dezertů, které Rakousko nabízí. Kromě oblíbeného, staromódního kaiserschmarrnu patří mezi moderní varianty této rakouské klasiky v závislosti na náplni apfelschmarrn (jablka), kirschschmarrn (třešně), mirabellenschmarrn (švestky), nußschmarrn (vlašské ořechy, mandle, lískové ořechy) a sauerrahmschmarrn (zakysaná smetana). Kromě Rakouska je kaiserschmarrn oblíbeným a běžným dezertem také v německém Bavorsku. Vyskytuje se také v zemích, které byly kdysi součástí Rakouska-Uherska.