Vína ke klobáse Salsiccia
Salsiccia je univerzální název pro různé druhy čerstvých italských klobás. Obvykle se jedná o klobásu vyrobenou z mletého nebo rozemletého vepřového masa, vepřového sádla a mnoha druhů koření. Směs se plní do přírodního vepřového nebo skopového střívka a zřídkakdy se solí nebo udí. Prodává se čerstvá a je určena ke grilování nebo smažení. Ačkoli existují určité rozpory, předpokládá se, že původní salsiccia vznikla v oblasti Basilicata, ale používání čerstvých uzenin se stalo tak běžným, že každá italská oblast má svůj typický druh salsiccia. Liší se především výběrem masa, množstvím tuku a kořením. Vedle vepřového masa mohou salsiccia obsahovat také výrobky z hovězího masa, králíka, a dokonce i z mořských plodů. Obvykle jsou silně kořeněné pepřem, mletou paprikou, petrželí, fenyklem, muškátovým oříškem, anýzem, koriandrem a v některých případech se používá i červené víno. Mohou se také lišit velikostí, od krátkých a objemných až po tenké a dlouhé druhy. Italská salsiccia je známá i za hranicemi země, především ve Spojených státech, kde ji znají především jako vepřovou klobásu okořeněnou fenyklem nebo anýzem. Italové konzumují salsicciu po celý rok, jedí ji jako hlavní jídlo, jako náplň do sendvičů, na tradiční pizzu nebo ji přidávají do omáček k těstovinám či do nákypů.