Vína ke klobáse Szegedi
Szegedi szalámi je pomalu uzená válcovitá klobása z vepřového masa. Na jednom konci zaoblený, na druhém štíhlý a na vnější straně pokrytý ušlechtilou plísní. Snadno se krájí a vyrábí se v různých variantách podle délky: normální (54 cm), midi (36 cm), turistický (19 cm) a mini (16 cm). Szegedi salám musí být vyroben z vepřového masa staršího jednoho roku, které bylo chováno a poraženo v maďarských župách Bács-Kiskun, Csongrád, Békés, Hajdú-Bihar a Baranya. Do salámu se přidává sůl a směs koření, která zraje nejméně 90 dní, než je připravena ke konzumaci. Specifické klimatické podmínky v blízkosti řeky Tisy, pomalý proces výroby a existence plísňové flóry v regionu dávají tomuto salámu jedinečný vzhled a charakteristickou chuť. Salám se doporučuje nakrájet na jemné plátky a podávat samostatně nebo s chlebem a sýrem.