Vína ke korbáčikům
Oravský korbáčik je pařený sýr z kravského mléka, velmi podobný svému příbuznému Zázrivskému korbáčiku. Sýr je buď uzený, nebo neuzený, vizuálně nápadný v jedinečném tvaru malého stočeného biče (slovensky korbáčik). Vyrábí se na Oravě na Slovensku od druhé poloviny 19. století, kdy byl jediným zdrojem příjmů místních sýrařů. Vyrábí se téměř výhradně ručně, hrudky sýra se spaří v horké vodě a stáhnou se do provázků, z nichž se pak upletou biče, což je pracný proces, který vyžaduje zručnost specifickou pro ženy v tomto regionu. Oravský korbáčik má vláknitou strukturu podobnou těstovinám. Uzené odrůdy mají příjemnou kouřovou vůni, žlutou barvu a jsou výrazně slanější než neuzená odrůda korbáčiku, která je bílá a nemá kouřovou vůni. Ať už je uzený, nebo ne, jeho chuť je jemně mléčná, slaná a nakyslá.