Vína ke Köttbullar
Köttbullar jsou proslulé švédské masové kuličky s křupavě hnědým povrchem a lehkou, vzdušnou a jemnou strukturou uvnitř. Původní recept na tento pokrm se poprvé objevil v kuchařce Cajsa Warga z roku 1754. Tyto kuličky se obvykle skládají z hovězího masa smíchaného s vepřovým nebo telecím a tato kombinace se obvykle dochucuje cibulí, solí, pepřem a kořením. Ze směsi se vytvarují a opečou se na rozpáleném másle. K tomuto pokrmu se tradičně podává brusinková omáčka, smetanová bramborová kaše a hustá smetanová omáčka jako příloha, oblíbené jsou však i lehčí přílohy, jako je okurkový salát nebo červené zelí. V jižním Švédsku mají lidé rádi maso s trochou tuku navíc, a proto se do masové směsi používá vepřové maso, ale čím více na sever, tím méně vepřového masa se ve směsi nachází. Köttbullar jsou hlavní součástí mnoha bufetů a švédských stolů po celém Švédsku, kde lákají potenciální spotřebitele svou jedinečnou vůní a chutí.