Vína ke krabovi
Krab kamčatský, také známý jako aljašský královský krab, není zoologicky pravý krab. Pochází ze severního Tichého oceánu, konkrétně z oblasti Beringova moře. Kvůli intenzivnímu lovu byla v USA zavedena přísná opatření a samice a malí samci s krunýřem menším než 137 mm nesmějí být loveni. Tento krab byl také uměle vysazen do Barentsova moře, kde nemá přirozené nepřátele, a v důsledku toho se začal nadměrně množit a ohrožovat tamní populace ryb. Krab kamčatský má vysoký podíl jemného masa a nejčastěji se dostává do obchodů již předvařený. Jeho maso se prodává chlazené nebo konzervované pod názvem "chatka". Čerstvého kraba, který je dostupný především v oblasti rybolovu, stačí jen krátce spařit a vyjmout jemné maso, které lze skvěle využít v receptech studené kuchyně nebo také podávat teplé s různými přílohami. Konzervované maso kraba by nemělo být dlouho zahříváno, aby zůstalo měkké. Při přípravě kraba a dalších mořských plodů je důležité šetřit s kořením, aby se neztratila jeho charakteristická chuť. To platí pro většinu mořských plodů a ryb, které mají již samy o sobě bohatou a lahodnou chuť.