Vína ke kuřecímu koláči
Kuřecí koláč je americký a kanadský slaný koláč s kůrkou z vločkového těsta a náplní z kuřecího masa a zeleniny, jako je hrášek, brambory, cibule a mrkev. Recept není pevně stanoven a koláč může obsahovat i jiné ingredience. Co se týče způsobu přípravy, koláč se může připravovat v troubě, na sporáku nebo v železném koláči na otevřeném ohni. Také, ačkoli se má tradičně za to, že kuřecí koláč má pouze vrchní kůrku, běžně se setkáte s těmi s dvojitou kůrkou. Přesto je kuřecí koláč jen jedním druhem koláče, i když tím nejznámějším, a existují i koláče s hovězím, jehněčím a krůtím masem. Pot pie je oblíbený pokrm s dlouhou a bohatou historií, která sahá až do dob Římské říše, kdy se pravidelně podával na hostinách. Starobylý zvyk pot pie byl oživen v Anglii v 16. století, kdy kuchaři připravovali masové koláče s malými ptáčky plněnými angreštem uvnitř. Obliba pot pie se brzy rozšířila i do dalších zemí, takže v 19. století se Američané stali posedlí pot pie, v němž se objevovali robinzoni. Dnes je pot pie americkou tradicí a útěšným jídlem prvního řádu. Má dokonce svůj vlastní den, známý jako Národní den velkého amerického koláče, který se každoročně slaví 23. září.