Vína ke kuřeti Marengo

Kuře Marengo je často považováno za francouzský pokrm a vzniklo pravděpodobně na počest Napoleonova vítězství v bitvě u Marenga v Itálii v červnu 1800. Podle jedné z legend se po bitvě v jedné z místních venkovských hospůdek v Marengu podávalo Napoleonovi kuře s houbami a raky, smažené na másle a dušené na víně Madeira. Napoleonovi údajně pokrm tak chutnal, že požadoval, aby se tento nový kulinářský vynález zvaný poulet à la Marengo připravoval po každé bitvě. V průběhu let se původní recept měnil, zatímco jeho původ a pravost byly opakovaně zpochybňovány, ale jedna z nejstarších verzí, i když velmi základní, byla nalezena v kuchařce Pellegrina Artusiho La Scienza in Cucina e l'Arte di Mangiar Bene, vydané v roce 1891. Nakonec se pollo alla Marengo stalo oblíbeným jídlem severní Itálie a Italská akademie kuchyně ho zařadila mezi typické piemontské pokrmy. Dnes se kuře Marengo připravuje různě po celém světě, ale v Itálii se nejčastěji vyskytuje pomalu vařené v rajčatové omáčce s příchutí vína, s přídavkem hub a raků nebo říčních krevet a obvykle se podává s vejcem na slunci na opečeném chlebu.

Řazení produktů

360 položek celkem

Výpis produktů

hibernal 2024
280 Kč / ks
01007051
SZ 2024 01007052
Just secco! 2023 rosé  Vinařství Šílová 01007056
RULANDSKÉ SEDE (2)
280 Kč / ks
01007059

Ovládací prvky výpisu

360 položek celkem