Vína ke kuskusu
Množství drobných, lehkých a jemných zrnek, ideálně uspořádaných do tvaru pyramidy a podávaných na talíři na závěr jídla - to je kuskus, národní jídlo Maroka a Alžírska, které nesmí chybět v žádné marocké a alžírské restauraci. Slovo samotné označuje jak celý pokrm, tak drobná zrnka krupice. Mouka semolina se zalévá vodou, až se z ní vytvoří drobné kuličky, které se pak protlačí sítem. Kuskus se obvykle připravuje v pátek k obědu, kdy se celé rodiny scházejí k nejdůležitějšímu jídlu týdne. Pokrm se tradičně připravuje v kovovém parním hrnci zvaném couscoussier, kde je na dně dušené maso, zatímco malá zrnka jsou v děrovaném košíku nahoře a vaří se v páře, která stoupá z bohatého dušeného masa. Ačkoli jsou pokrmy z kuskusu často plné zeleniny, málokdy jsou vegetariánské. Ke klasice patří kuskus se sedmi druhy zeleniny a kuskus s rozinkami a karamelizovanou cibulí, ale existuje mnoho dalších druhů, například pikantní s chilli papričkami, sladký s cizrnou, jehněčím a rozinkami, berberský s kuřecím masem, mlékem a tuřínem nebo rybí kuskus s rybou, stonky fenyklu a divokým tuřínem. Existuje dokonce i dezertní kuskus podávaný s máslem a vylepšený skořicí a cukrem. Po naservírování se kuskus obloží masem nebo rybou a zeleninou, zatímco vývar z téhož dušeného masa se podává stranou, pro ty, kteří si chtějí na zrníčka naběračkou přidat. Nenechte se však mýlit - není to hlavní chod, protože se podává na závěr dlouhé řady chodů, aby konzumenta zcela zasytil, jak říká oblíbené arabské pohostinské rčení - "žádný host by neměl jít domů hladový". Nevíte-li s jakými víny párovat kuskus - nevadí, připravili jsme je pro vás...