Vína ke Sfogliatelle
Sfogliatella je jedním z nejznámějších italských moučníků a mnoho regionů nabízí vlastní recept. Ačkoli se tradičně spojuje s Neapolí, předpokládá se, že původní sfogliatella byla vynalezena kolem roku 1700 na italském pobřeží Amalfi jako výtvor jeptišek z kláštera Santa Rosa. Tato verze byla naplněna šťavnatým pudinkovým krémem a černými třešněmi zavařenými v sirupu, a přestože jeptišky měly zakázáno stýkat se s vnějším světem, recept nějakým způsobem získal neapolský kuchař, který začal připravovat svou variantu těchto lahodných sladkostí, jež se brzy staly oblíbenými neapolskými. Dnes se nabízejí ve dvou hlavních variantách: riccia a frolla. Sfogliatella riccia je považována za tradiční a nejrozšířenější druh. Jedná se o složitý moučník z několika vrstev tenkého papírového těsta uspořádaných do kapsy ve tvaru škeble, naplněné lahodným krémem z krupice, vody, ricotty, cukru, vajec, kostiček kandovaného ovoce, skořice a špetky soli. Sfogliatella frolla má stejnou náplň, ale má kulatý tvar a je vyrobena z křehkého těsta. Další verzí tohoto dezertu je coda d'aragosta, což doslova znamená humří ocas plněný cukrářským krémem. Ve Spojených státech je to velmi oblíbený dezert, jehož verze je obvykle mnohem větší než originál. Tradičně by se sfogliatella měla podávat vždy čerstvě připravená, ještě křupavá, nejlépe teplá a posypaná moučkovým cukrem.