Vína ke sleďům
Sleď obecný, známý také jako herinek, patří mezi nejpočetnější obyvatele světových moří, přestože je masivně loven. Existují dva druhy sleďů, sleď obecný atlantský a sleď obecný tichomořský, které se liší nejen teritoriem výskytu, ale také počtem obratlů a způsobem tření. Sleď obecný atlantský se vyskytuje v severním Atlantiku od Grónska po severní Bretaně a přilehlých mořích. Tvoří velká hejna, která mohou čítat až 4 miliardy jedinců. Ve dne zůstává poblíž mořského dna, kde se živí zooplanktonem, a v noci se přibližuje k hladině. Sledi jsou také důležitou součástí potravy pro větší ryby. Sledi jsou vhodní pro marinování, smažení v pánvi nebo grilování na roštu nebo v drátěném koši. Při obracení mají tendenci se rozpadat, proto je potřeba s nimi zacházet opatrně. Matjesy jsou syroví sledi bez vyvinutých jiker nebo mlíčí, kteří jsou naložení do solného konzervačního roztoku. Tento roztok může být obohacen vinným octem, vínem nebo bylinkami podle místních tradic. Plní sledi, což jsou dospělé ryby s vyvinutými jikrami a mlíčím před třením, se užívají jako slanečci nebo se udí. Po tření se prázdní sledi nejčastěji marinují nebo podávají jako zavináči.