Vína ke sleďům

Sleď obecný, známý také jako herinek, patří mezi nejpočetnější obyvatele světových moří, přestože je masivně loven. Existují dva druhy sleďů, sleď obecný atlantský a sleď obecný tichomořský, které se liší nejen teritoriem výskytu, ale také počtem obratlů a způsobem tření. Sleď obecný atlantský se vyskytuje v severním Atlantiku od Grónska po severní Bretaně a přilehlých mořích. Tvoří velká hejna, která mohou čítat až 4 miliardy jedinců. Ve dne zůstává poblíž mořského dna, kde se živí zooplanktonem, a v noci se přibližuje k hladině. Sledi jsou také důležitou součástí potravy pro větší ryby. Sledi jsou vhodní pro marinování, smažení v pánvi nebo grilování na roštu nebo v drátěném koši. Při obracení mají tendenci se rozpadat, proto je potřeba s nimi zacházet opatrně. Matjesy jsou syroví sledi bez vyvinutých jiker nebo mlíčí, kteří jsou naložení do solného konzervačního roztoku. Tento roztok může být obohacen vinným octem, vínem nebo bylinkami podle místních tradic. Plní sledi, což jsou dospělé ryby s vyvinutými jikrami a mlíčím před třením, se užívají jako slanečci nebo se udí. Po tření se prázdní sledi nejčastěji marinují nebo podávají jako zavináči.

Řazení produktů

360 položek celkem

Výpis produktů

hibernal 2024
280 Kč / ks
01007051
SZ 2024 01007052
Just secco! 2023 rosé  Vinařství Šílová 01007056
RULANDSKÉ SEDE (2)
280 Kč / ks
01007059

Ovládací prvky výpisu

360 položek celkem