Vína ke slovenské kuchyni
Unikátním příkladem středoevropské gastronomie je Slovensko. Její kuchyně byla formována vlivy maďarské, rakouské a německé kuchyně. Dominují v ní vepřové a hovězí maso, mouka, brambory, zelí a mléčné výrobky. Mezi nejznámější pokrmy patří lahodné bryndzové halušky, široká paleta sýrů, včetně parenice, korbáčiku, oštiepku a bryndzy. Oblíbenými nápoji jsou žinčica, pivo, borovička, slivovice a samozřejmě také víno Slovensko nabízí rozmanité geografické podmínky, od nížin přes pastviny až po horské, náročné oblasti. Kuchyně severní části se liší od té jižní, a to zejména kvůli odlišným klimatickým podmínkám. Severoslovenská kuchyně je ovlivněna drsnými podmínkami hornatých oblastí. Intenzivní zima trvající minimálně tři měsíce způsobuje, že zde dominuje uzené maso, brambory, kyselé zelí, mléčné výrobky, mouka a luštěniny. Během zimy hrály klíčovou roli brambory a čerstvé i kyselé mléko. Kyselé zelí, které bylo kvašeno na podzim a pak sloužilo jako zdroj vitamínu C během zimy, bylo nezbytnou součástí jídelníčku. Celoročně se konzumovaly sladkovodní ryby, jehněčí maso, uzeniny, divočina, houby a lesní plody. Tradičním prvkem je také chov včel a výroba medu. Na jihu a v nížinách je pestřejší nabídka surovin. Oproti severní části je větší rozmanitost masa, včetně hovězího, husího, kachního a krůtího. Kapr, chovaný v rybnících, se na jihu stal jako v Česku klasickým vánočním pokrmem. Oblíbené jsou různé výrobky z mouky a čerstvá i sušená těstovina. Dostupnost ovoce a ovocných výrobků, jako jsou džemy, sterilizované a sušené ovoce, je na jihu daleko větší než na severu.