Vína ke smaženému kuřeti
Fried chicken u nás známé jako smažené kuře, nejoblíbenější jídlo jižanské kuchyně, je tématem mnoha hádek, při nichž má každý účastník zřejmě svého favorita, ať už jde o jídlo, které dělávaly jeho matky, kultovní jídlo u silnice, nebo z foodtrucku či o restauraci z minulosti. Všichni se však shodují na tom, že maso musí být vlhké, šťavnaté a křehké a obalené křupavou, zlatohnědou kůrčičkou. Vše začalo v období kolonizace, kdy se na jihu usadili skotští přistěhovalci a přinesli s sebou své recepty na smažené kuře. Afričtí otroci do něj pak vnesli nové koření a koření a pokrm si rychle získal oblibu. Mezi typická koření patří sůl, pepř a pálivé chilli a kousky masa by měly být jedlé rukou, aby konzument mohl kousat kůrku i maso zároveň. Kuřata musí být čerstvá a menší, protože maso je tak mnohem křehčí a poměr kůrky a masa bude dokonale vyvážený. Jakmile jsou kuřecí kousky horké, křupavé jsou připravené ke konzumaci, tradičně se k nim podávají máslové sušenky, jižanský bramborový salát, bramborová kaše nebo smetanová omáčka. Nevíte-li s jakými víny párovat smažené kuře - nevadí, připravili jsme je pro vás...