Vína ke smaženým krevetám
Tyto krevety se obvykle máčejí ve vajíčku, obalují ve strouhance panko a poté se smaží. Jsou jedním z nejoblíbenějších pokrmů yōshoku, japonských jídel inspirovaných západem, která vznikla během restaurace Meidži mezi 60. lety 19. století a začátkem 20. století. Ebi furai patří do kategorie kawari-age, tedy obalovaných a smažených jídel, a je také považováno za meibutsu, což je japonský termín pro slavná jídla spojená s určitými regiony, protože tyto smažené krevety jsou jedním z charakteristických pokrmů Nagoji. Tradičně se k přípravě ebi furai používaly kuruma ebi neboli japonské tygří krevety, ale vzhledem k úpadku jejich pěstování začali obyvatelé Nagoje používat černé tygří krevety nebo dokonce japonské humry ostnaté zvané ise ebi, kteří mohou měřit až neuvěřitelných 30 centimetrů. Ebi furai se obvykle podává se strouhaným zelím, ozdobené plátkem citronu a podávané s tatarskou, hoisinovou nebo worcestrovou omáčkou. Objednává se buď à la carte, nebo se podává v bento boxu, což je v japonské kuchyni běžné jídlo na jednu porci s sebou, a na některých místech se tyto lahodné krevetové lívance nabízejí i jako ebi-sando (krevetový sendvič) a ebi-dog (krevetový hot dog), přičemž nejpůsobivější variantou jsou takzvané maki ebi furai: smažené krevety srolované a nakrájené na plátky ve stylu maki sushi. Tento pokrm lze snadno najít nejen v Nagoji, ale po celé zemi, prakticky v každém gastropubu izakaya zaměřeném na mořské plody a v každé restauraci, která prodává jídla yōshoku.