Vína ke šnekům
Šneci mají dlouhou historii v české kuchyni. I když Francouzi jsou známí pro své šneky po burgundsku možná více, není to jediný způsob, jak je lze připravit. V Českých zemích existují zmínky o využití šneků v kuchyni již od 16. století, a to v různých receptech, jako jsou šneci s kyselým křenem, nadívané, s vinnou omáčkou a další. Šneci byly původně považovány spíše za jídlo chudších vrstev, ale později se rozšířily mezi měšťanskou třídou a staly se oblíbeným pokrmem. Dnes jsou šnečí pokrmy doporučovány dietology, protože šnečí maso je téměř bez tuku, ale bohaté na proteiny, hořčík, fosfor a vápník. Tradiční konzumace šneků na Štědrý den se na dlouhou dobu odmlčela, ale v posledních letech se tato tradice opět obnovuje. Šneci se stávají postním jídlem, které často nechybí na vánoční tabuli. V mnoha restauracích v České republice najdete šnečí pokrmy na stálém menu, často s moderním přístupem k přípravě.