Vína ke špagetám alle Vongole
Rychlé a snadné na přípravu, ale zároveň velmi chutné - jedná se o tradiční neapolské jídlo, které se skládá pouze ze dvou hlavních ingrediencí: škeblí vongole a těstovin. O vedlejších ingrediencích, především rajčatech, se však vedou vášnivé debaty. Puristé zbožňují původní pokrm připravovaný bez rajčat, známý jako verze bianco, zatímco ostatní dávají přednost verzi s drcenými rajčaty nebo verzi s rajčatovou omáčkou, známé jako spaghetti alle vongole con la salsa di pomodoro. Podobné otázky se objevují ohledně přidání nebo vynechání pepře v pokrmu. Bez ohledu na tyto "problémy" se všichni shodují na tom, že těstoviny by měly být uvařené al dente. Ačkoli je tento pokrm nejlepší v létě, kdy jsou všechny ingredience co nejčerstvější, je také jedním z nejdůležitějších jídel tradiční štědrovečerní neapolské večeře, známé jako Cena della vigilia di Natale. To jsou spaghetti alle vongole.