Vína ke Spišským párkům
Uzené párky, které se vyrábějí v obalených ovčích střevech, jež se oddělují kroucením. Na Slovensku se vyrábí již více než sto let a poprvé se začaly vyrábět při návštěvě uherské šlechty na velkolepém jarmarku na Spišském hradě, kde je prodával místní řezník a touto specialitou vzbudil značnou pozornost. Podle tradičního receptu se vyrábí ze směsi čerstvého hovězího masa, čerstvého vepřového masa, vepřové kůže a koření, jako je sladká a pálivá paprika, které dávají klobáse růžovočervenou barvu. Hotový výrobek je zavěšen v udírně, kde se suší a udí, a proto má jedinečnou vůni a chuť. Před konzumací je důležité klobásu uvařit, přičemž je třeba mít na paměti, že voda nesmí přijít do varu, protože by přírodní střívko prasklo. Pokud jsou při výrobě použity stanovené poměry surovin, měly by Spišské párky při lámání nebo kousání vydávat charakteristický praskající zvuk. Tyto klobásy mají příjemnou čerstvě vyuzenou vůni. Jejich chuť lze popsat jako poměrně slanou a mírně pikantní. Spišské párky jsou velmi oblíbeným výrobkem v celém bývalém Československu i mimo něj. Nejlépe chutnají, když se podávají s hořčicí nebo jinou omáčkou a nějakou čerstvou zeleninou a sýrem.