Blanc de Blancs Nikolas 2019, extra brut Vinařství Kamil Prokeš
Detailní popis produktu
Vinařství Kamil Prokeš Blanc de Blancs Nikolas 2019, extra brut je vysoce hodnocené české šumivé víno vyrobené ze 100% Chardonnay tradiční metodou druhotného kvašení v lahvi.
Víno pochází z rodinného vinařství Kamil Prokeš v moravské vinařské oblasti, konkrétně ve Velkopavlovické podoblasti. Jedná se o čisté Chardonnay, zpracované metodou Méthode Champenoise, tedy klasickým zráním na kvasinkách přímo v lahvi. Styl Extra Brut značí velmi suché provedení s nízkým obsahem zbytkového cukru (cca 2,9 g/l). Alkohol činí 12,5 %.
Ve vůni i chuti se objevuje vanilkovo-ovocný charakter, doplněný o plný a harmonický projev s výraznou mineralitou. Recenze zmiňují také tóny smetany, sušeného ovoce, jemné kvasniční nuance a kvalitní perlení.
Tento ročník patří mezi výrazně oceňovaná vína. Pravidelně se objevuje v Národním salónu vín ČR a jeho ročník 2019 získal vysoká hodnocení. Na Vivinu se řadí mezi 8 % nejlépe hodnocených vín z Moravy a do 27 % nejlépe hodnocených vín na světě.
Doplňkové parametry
| Kategorie: | Vína a mošty |
|---|---|
| Druh: | Šumivé |
| Odrůda: | Chardonnay |
| Cukr: | Extra Brut |
| Země: | Česká republika |
| Oblast: | Morava |
| Podoblast: | Velkopavlovická |
| Barva: | Bílé |
| Obsah alkoholu: | 12.5 |
| Ročník: | 2019 |
| Objem: | 0.75 |
| Obec: | Velké Němčice |
| Vinice: | Punty |
| Sdružení: | Mladí vinaři |
| Uzávěr: | Korek |
| Šarže: | L9101 |
| Zbytkový cukr: | 2.9 |
| Kyselina: | 7.8 |
| Technologie: | Blanc de blancs |
| Vinařství: | Kamil Prokeš |
| Párování: | sýry, sýry s bílou plísní, mond d'Or |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Na stejné rovnoběžce jako vznikají vína v Champagne a Alsasku, dozrávají i vína malého českého vinařství Prokeš z Velkých Němčic. Hrozny z vyhlášené viniční trati Punty se pod rukama rodiny Prokešů proměňují v čistá odrůdová tichá vína i ve vína šumivá, vyráběná tradiční metodou kvašením v láhvi.

Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Velkopavlovická
5 ha vinic
50 tisíc lahví ročně
2015 založeno
Ačkoli bylo vinařství oficiálně založeno až v roce 2015, jeho kořeny sahají do 19. století. Zakladatel rodové vinařské tradice Bartoloměj Stávek tehdy přišel do moravských Němčiček a na vyhlášené viniční trati Punty položil základy dnešního malého, avšak významného českého vinařství.
Dnes tu vznikají lahodná a jen minimálně sířená červená, bílá i šumivá vína, která se vyrábí tradiční technologií kvašením přímo v lahvi. Hrozny dozrávají na slunných jihozápadních svazích poblíž Velkých Němčic, a to na stejné rovnoběžce, jako vína z Champagne či Alsaska. Ve vinařství Prokeš jsou přesvědčeni, že právě proto se tolik daří jejich burgundských odrůdám Chardonnay a Rulandskému modrému, která jsou pro výrobu pravého šampaňského typická. Z tichých vín doporučujeme Rulandské bílé i šedé, která můžete ochutnat i v kvalitě výběru z hroznů či cibéb. A opomenout nelze ani aromatický Tramín, který je pro oblast Hustopečska tolik typický.
Kromě vína si od Prokešů pochutnáte i na lahodném oleji ze semen vinné révy, kterým rázem ozvláštníte každý pokrm, který k vínu servírujete.