ČESKÁ AVANGARDA V UMĚNÍ VÍNA

Nově jsme pro Vás připravili exkluzívní výběr grafik velikánů české avantgardy první poloviny 20. století: Toyen, Františka Kupky, Josefa Čapka, Václava Špály aj. A jako první můžete získat grafický list J. Čapka ze známého souboru Veselý rok se zimním tématem zamrzlého rybníčku a hrajících si dětí. 

Josef Čapek (1887-1945) byl mnohostranná osobnost meziválečného období, malíř, grafik, dramatik, prozaik a autor próz pro děti, ale také žurnalista, výtvarný teoretik a kritik. Jako malíř se inspiroval dobovým kubismem, který ve svém díle osobitým způsobem přetavil. Jeho svébytný rukopis mají i mnohé ilustrace, knižní obálky nebo scénické návrhy. Pro děti vytvořil mimo jiné známé Povídání o pejskovi a kočičce. Šíře jeho záběru byla úctyhodná, rozsáhlou část jeho díla tvoří studie, eseje a fejetony o umění. Účastnil se uměleckého života v Československu meziválečného období, tedy v době, kdy avantgardní tvůrci svými moderními trendy zásadně měnili podobu mění. 

Soubor dvanácti kreseb barevným pastelem Veselý rok vyšel jako učební pomůcka pro školy v roce 1949, tedy 4 roky po Čapkově smrti v koncentračním táboře. 

Udělejte si radost s Uměním vína a díly slavných autorů zlaté doby české umělecké avantgardy!

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.