Degustace ryzlinků a nové trendy v umění

Pokračujeme v našich degustacích spojených s výstavami současných umělců. Tentokrát to bylo přímo v historickém centru Prahy na Malé Straně. V galerii Curator Contemporary v sousedství Čertovky se naši hosté měli možnost seznámit s díly dvojice mladých tvůrců, malířky Aleny Anderlové a sochaře Jana Jirovce.

Absolventka ateliéru Michaela Rittsteina na Akademii výtvarných umění Alena Anderlová se věnuje převážně figurální malbě, jejími obrazy se procházejí nejen lidé, ale i zvířata, stroje, tematizuje také města a krajiny. K budování svých obrazových světů používá širokou paletu výrazových prostředků: klasickou malbu štětcem, stopy sprejů, různých válečků, otisků šablon a koláží, přičemž velký důraz klade zejména na zachycení světla pomocí precizní práce s barvou. Díky tomu jsou její díla plná magické atmosféry, tajuplného étosu a podprahového napětí.

Jan Jirovec vystudoval malbu, sochařství a vizuální komunikaci na pražské Akademii výtvarných umění. Má za sebou řadu výstav v tuzemsku i zahraničí a svou tvorbou působí napříč mediálními platformami včetně malby, sochařství a instalací. Přestože jsou s Alenou Anderlovou spolužáci, až nyní vystavují poprvé společně.

Jejich výstavu s názvem „Touha stát se zvířetem“ představila galeristka Bára Alex Kašparová. Akci pak doplnila i přednáška PhDr. Michala Tošnera, Ph.D. na téma: Víno, vkus a imaginace. V umění se totiž víno a alkohol vůbec často vyskytuje. Tak jako motiv opojení alkoholem nebo ztvárnění situací, ve kterých hraje alkohol svou úlohu. Ještě výraznější roli má jako prostředek umocnění imaginace. O tom všem byla řeč v tematické přednášce.

Předmětem degustace byly Ryzlinky. Ochutnávali jsme vína od našich vinařů z Moravy i Rakouska: sv. Václav, Ilias, Reistein, Charvát, Sonberk, Proidl, Arte Vini, Waldschütz a Kadrnka. Atmosféra byla skvělá a celý večer byl pro nás pro všechny nezapomenutelným zážitkem navíc v místě s nenapodobitelným geniem loci. Děkujeme všem, kdo se na úspěchu večera podíleli!

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.