Vinařství Sv. Václav se představuje

Rádi bychom vám blíže představili naše vinaře. Vinaře, kteří spolupracují s Uměním vína. Otázky jsme položili panu Tomáši Teplému, majiteli Vinařství sv. Václav.



Na otázky odpovídá: Tomáš Teplý, majitel

Co pro vás znamená víno?

Víno je pro nás již řadu let každodenní neodmyslitelnou součástí života. Věnujeme se mu ve vinohradu, kde si zejména v posledních letech začínáme opravdu naplno uvědomovat charakter jednotlivých parcel vinic. Nejintenzivněji se jím pak zabýváme ve vinařství, kde se neustále snažíme naše vína zdokonalovat. Baví nás sledovat, jak se mladá vína mění a vyvíjí. Nejvíc nás však naplňuje naše vína degustovat spolu se zákazníky, kteří naše vína buď teprve objevují, nebo se k nám již opakovaně vracejí.

Víno pro nás není pouze synonymem pro jižní Moravu, kroje a zábavu ve sklepě, jak si mnozí představují.  K vínu přistupujeme úplně od začátku a s respektem. Ta nejlepší vína se totiž rodí nejprve v hlavě. Musíme sledovat každý ročník zvlášť a již od začátku vegetačního cyklu ve vinici předpovídat, jaké hrozny daný rok sklidíme, v jaký okamžik je přesně musíme posbírat a jakým způsobem se jim budeme následně věnovat pro dosažení nejlepšího možného výsledku. To vše se teprve učíme, a tak jako každý vinař, který to myslí vážně se budeme učit celý život. S každým novým ročníkem se snažíme být lepší než v tom předchozím. Alchymie, umění, věda, názor, zkušenosti, práce a odraz přírody, to pro nás představuje víno.

Jaké víno z vašeho sortimentu byste nabídl příteli k posezení? Jakým vínem byste ho obdarovala/obdaroval k výročí?

My si nejraději na takové ty běžné, každodenní příležitosti vybíráme vína z řad Magister a Vinearum, kde najdete lehká až středně plná vína zrající převážně v nerezových tancích, u kterých se naplno projevuje jejich odrůdovost. Určitě bych tedy volil Sauvignon blanc, Pinot Blanc a Riesling.  V zimě, k jídlu a podle nálady, bych doporučil vína z řady Supremus. Tady už se jedná o strukturovanější, plnější a komplexnější bílá i červená vína, zrající 10-12 měsíců v maximálně 2x plněných barikových sudech.

K významným událostem se poté hodí vína z naší nejvyšší řady Princeps. Tato vína nevznikají každoročně, ale pouze v těch nejlepších ročnících a vždy se bude jednat o naprosto limitované šarže našich nejlepších vín. Zrovna předevčírem jsme lahvovali cuvée Cabernet sauvignon a Merlot řady Princeps do MAGNUM lahví (1,5l) speciálně pro Umění vína. Takový dárek přece musí udělat radost úplně každému.

Na co jste nejvíc hrdý/hrdá?

Tak jako všichni vinaři, co své poslání berou vážně, jsme i my hrdí především na naše vína. Na co jsem ale hrdý ještě víc je to, jak značný progres jsme za těch pár let udělali. Když si vzpomenu, jak jsme před desíti lety vysazovali naše první vinice a neměli přitom ani tušení, co všechno vinohradnictví a vinařství vlastně obnáší, tak můžeme být rádi i za to, že jsme to vydrželi a hrdí na to, kam jsme se posunuli.

 Na co byste nejraději zapomněl/a?

Jak už jsem říkal, jelikož začínáme s vinařstvím úplně od nuly bez jakýchkoliv dřívějších zkušeností, tak jsme těch chyb a psychicky i fyzicky náročných situací zažili dost. Dodnes si pamatuji, jak se nám díky přívalovým dešťům doslova splavil nově vysazený vinohrad, částečně i se sazenicemi z kopce až na silnici. Jak se s námi převracely traktory, na nálety špačků, na doby, kdy bylo opravdu ouvej. Každopádně nechci zapomenout na nic z toho. Prostě tyto příhody k začátkům patří a projde si tím skoro každý vinař.

 Proč spolupracujete s Uměním vína?

Jsme malé vinařství, které maximum svého času a úsilí věnuje práci ve vinici a pak i ve sklepě při zpracování a výrobě vína. Samozřejmě, že si vážíme všech zákazníků, degustátorů, kteří k nám zamíří a navštíví nás přímo ve vinařství. Každopádně pro nás všechny, tedy od výrobce, přes distributora až po finálního zákazníka, by bylo nejlepší, abychom maximum svého času trávili ve vinici a ve sklepě a zajistili konzistentní produkci co nejlepších vín, o což se snažíme. Potom logicky potřebujeme také kvalitního obchodního partnera jakým je Umění vína. Partnera, který zajistí správné skladovací podmínky, logistiku, tedy komplexní a kvalitní službu konečným zákazníkům. Kromě toho i partnera, který víno vnímá podobně jako my, zajímá se nejen o obchodní stránku spolupráce, ale i o takové detaily a drobná specifika, která jim pomohou naše vína a vinařství lépe pochopit a tím i lépe nabízet a distribuovat k lidem.

 Váš vzkaz našim zákazníkům:

Věnujte moravským a českým vínům svou pozornost. Celá řada vinařství již má být na co pyšná a dokazuje, že víno k nám prostě patří a dobře obstojí i v širší – mezinárodní konkurenci. Objevujte tuzemská vína.

Tomáši, děkujeme všem z Vinařství sv.Václav za krásná vína. Aktuálně nabízíme vína ročníku 2021 a za pár týdnů i exkluzivní cuvée z řady PRINCEPS plněné speciálně pro Umění vína do magnum láhví. Těšíme se a ať se vám daří!

Foto: Lahvování ročníku 2021 v akci

Petr Vacenovský - enolog, Tadeáš Teplý - mladý vinař

 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.