aglio e olio
Tato nestárnoucí italská klasika je dalším základem cucina povera - tradičního italského selského stylu vaření, při kterém se připravuje co nejvíce pokrmů z co nejmenšího množství surovin. Přestože oficiální název tohoto jednoduchého a kultovního pokrmu znamená v doslovném překladu česnek a olej, je zde ještě jedna nepovinná ingredience, která mu dodává pikantní nádech a příjemné teplo - drobná červená chilli paprička známá v italštině jako peperoncino rosso neboli diavolillo (doslova malý ďábel), jak se jí v některých částech země láskyplně říká. Pokrm se připravuje jednoduše tak, že se (většinou) špagety smíchají s česnekem (a rozdrceným chilli pro aglio, olio a peperoncino) osmaženým na olivovém oleji. Někdy se předpokládá, že tento základní recept na těstoviny mohl vzniknout v sousedních regionech Abruzzo a Kampánie, ale Italská akademie kuchyně oficiálně uvedla špagety aglio e olio jako typické jídlo pro Lazio. Jako takové zůstávají jedním z římských kulinářských miláčků, který lze najít téměř v každé trattorii ve městě i v celém regionu. Nevíte-li s jakými víny párovat s aglio e olio - nevadí, připravili jsme je pro vás...