beef wellington
Hovězí Wellington je pokrm sestávající z celé hovězí svíčkové, která je obalená paštikou a duxelles, což je kombinace mletých hub, bylinek a šalotky. Tato směs se zabalí do listového těsta a upeče v troubě. K plátkům hovězího Wellingtonu se tradičně podává omáčka Madeira. Předpokládá se, že pokrm byl pojmenován po Arthuru Wellesleym, prvním vévodovi z Wellingtonu, který porazil Napoleona u Waterloo. Za Wellesleyho života však pokrm nebyl znám, takže původ hovězího Wellingtonu zůstává stále nejasný a někteří se domnívají, že pokrm dostal své jméno proto, že připomíná wellingtonskou botu. Popularita této pochoutky prudce vzrostla v 60. letech 20. století, kdy se díky luxusním a drahým surovinám a precizním metodám přípravy stala v Severní Americe nesmírně populární, dokonce více než ve Spojeném království. Nevíte-li s jakými víny párovat hovězí Wellington - nevadí, připravili jsme je pro vás...