bœuf bourguignon
Hovězí po burgundsku je bohaté jídlo pocházející z oblasti Burgundska ve Francii. Hlavní roli v něm hraje silné červené lokální víno, které se používá ke změkčení a zjemnění tuhých kusů hovězího masa Charolais, spolu s pikantními přísadami, jako je cibule, česnek, tymián, mrkev, brambory, houby a někdy i několik proužků sušené pomerančové kůry, aby byla chuť ještě bohatší. Přísady se poměrně dlouho dusí, dokud maso není úplně měkké a šťavnaté a všechny šťávy se nespojí do vydatné a silné tmavé omáčky. Někteří tvrdí, že pokrm chutná ještě lépe, když se na 24 hodin uloží do chladničky a poté se znovu ohřeje a až poté konzumuje. Recept na hovězí po burgundsku pochází ze středověku, kdy se pomalým vařením změkčovaly tvrdší kusy masa a používaly se pouze snadno dostupné suroviny. Spojení hovězího s plným červeným burgundským je skutečným gurmánským zážitkem. Nevíte-li s jakými víny párovat hovězí po burgundsku - nevadí, připravili jsme je pro vás...