bratwurst

To, co bylo kdysi prostředkem k přežití v chladných zimních měsících a technikou, jak neplýtvat zbytky masa, je dnes pochoutkou konzumovanou po celém Německu i v zahraničí. Slovo Bratwurst pochází ze dvou slov, ze starohornoněmeckého slova brat, které znamená maso bez odpadu, a wurst, což znamená klobása. Bratwurst má původ u Keltů, ale Frankové jej dále rozvinuli. Jeho vznik se datuje do roku 1300 v oblasti, která se později stala východním Německem. Bratwurst se obvykle konzumuje ke snídani, a to díky tradici zemědělců, kteří klobásy připravovali ráno a jedli je do poledne, protože jinak by se zkazily. Technicky vzato musí být klobása vyrobena z vepřového, telecího nebo hovězího masa, ale v celém Německu existuje více než 40 druhů klobás. Nejstarší recept na klobásu objevil v roce 2000 historik Heinrich Höllerlhas. V tomtéž receptu na durynskou klobásu (jednu z nejznámějších odrůd) se uvádí, že výrobci museli při výrobě používat jen to nejčistší, nezkažené maso. Dnes se v Německu bratwursty běžně podávají s kysaným zelím, bramborovým salátem, křenem nebo hořčicí, ale klobásy jsou oblíbené i ve Spojených státech, zejména ve Wisconsinu, kde se běžně objevují při letních vařeních a grilování. Nevíte-li s jakými víny párovat Bratwurst - nevadí, připravili jsme je pro vás...

Product sorting

360 items total

List of products

hibernal 2024
280 Kč / pcs
01007051
SZ 2024
280 Kč / pcs
01007052
Zweigeltrebe 2022 pozdní sběr
New
218 Kč / pcs
01016035
e (7)
337 Kč / pcs
01036015
Just secco! 2023 rosé
280 Kč / pcs
01007056
0bb89ea9 0a46 4ffb 963e ae20dc01e182
New
206 Kč / pcs
01016034
Návrh bez názvu (3) 01018042
Riesling Ried Steigelberg 2023
360 Kč / pcs
04002044
sonberk 01012043
RULANDSKÉ SEDE (2)
280 Kč / pcs
01007059

Listing controls

360 items total
Top