bruschetta
Bruschetta je tradiční italský předkrm, který je dnes oblíbený po celém světě. V nejjednodušší podobě známé jako fettunta se tento klasický předkrm skládá z grilovaného plátku chleba potřeného česnekem a pokapaného extra panenským olivovým olejem. Podle Marcelly Hazan, autorky kuchařek a jedné z největších autorit italské kuchyně, sahá historie bruschetty až do starověkého Říma - její název pochází ze starého latinského bruscare (což znamená "opékat na uhlí"). Kdysi byla bruschetta pouhou svačinkou italských zemědělců a sběračů oliv, dnes je však jednou z nejchutnějších předkrmů italské kuchyně. Dnes se bruschetta vyrábí v téměř nekonečném množství variant: namazaná paprikou, houbami, lilkem nebo cuketovou paštikou, s malými kousky lilku, fíky, sýrem scamorza, mozzarellou nebo dokonce ančovičkami, prosciuttem či různými druhy salámů. I když se však může zdát, že na tomto jednoduchém předkrmu z grilovaného chleba toho není mnoho, tajemství dokonalé bruschetty spočívá v její jednoduchosti.