butter chicken
Pravděpodobně nejznámější indické jídlo murgh makhani (v angličtině jako buttter chicken), je základním pokrmem ve většině indických restaurací. Toto jídlo vzniklo v Dillí v 50. letech 20. století, kdy si jistý Kundan Lal Gujral otevřel restauraci Moti Mahal. Kuchaři této restaurace spojili zbytky marinádové šťávy s rajčaty a máslem a pak v ní dusili kuře upečené v tandooru, aniž by tušili, že náhodou narazili na jedno z nejoblíbenějších jídel vůbec a budoucí mezinárodní delikatesu. Moti Mahal se stal jednou z atrakcí Dillí a brzy poté se máslové kuře rozšířilo do celého světa. Tento pokrm s kombinací pečeného masa, spousty koření, bohaté omáčky ze smetany, rajčat a másla je nejlépe doplněn chlebem naan a ozdoben ještě větším množstvím másla, koriandrem nebo zelenými chilli papričkami. Nevíte-li s jakými víny párovat butter chicken - nevadí, připravili jsme je pro vás...